Smartphone abonnement geregistreerd bij Preventel

In tegenstelling tot wat werd aangenomen, wordt vanaf heden een smartphone abonnement geregistreerd bij Preventel. En dus niet bij het BKR. Het gaat daarbij om abonnementen met telefoons van meer dan €250.

Hoe zit het met smartphone abonnementen?

Bij het afnemen van een smartphone abonnement, krijg je vaak een telefoon gratis. Sinds kort wordt dit gezien als een koop op afbetaling, en dus een lening. Maar waar reguliere leningen worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, worden telefoonabonnementen geregistreerd bij de Stichting Preventel.

Smartphone abonnementen: wat kan de bank inzien?

Er was onduidelijkheid over of een telefoonabonnement met een gratis smartphone van meer dan €250 gevolgen zou hebben voor jouw mogelijkheid om leningen af te sluiten. Echter heeft de bank geen inzicht in de gegevens van stichting Preventel, wat betekent dat een telefoon abonnement dus niet direct effect zal hebben voor jouw krediet in de toekomst.

Wat is Stichting Preventel dan wel?

Stichting Preventel is ontstaan uit samenwerking van verschillende telecomproviders. Zij registreren eventuele achterstallige betalingen, zodat je bij het afsluiten van een nieuw abonnement gecontroleerd kan worden op eerder gedrag. De reden dat er een apart orgaan is gecreëerd voor telefoonabonnementen, is omdat registratie bij BKR te vergaande gevolgen had voor je hypotheek, terwijl het vaak ging om het niet betalen van een telefoonrekening van een tientje. Vandaar dat het Bureau Krediet Registratie en Stichting Preventel sinds 2011 twee verschillende dingen zijn.

Smartphone abonnement checken bij banken

Maar vanaf heden is er wel een onderscheid gemaakt tussen verschillende telefoonabonnementen. Bij reguliere telefoonabonnementen is er geen verandering. Bedraagt het echter een gratis smartphone van boven de €250? Dan kunnen banken deze gegevens inzien en meenemen in het bepalen van een maximale hypotheek. Echter zullen deze abonnementen geen astronomische gevolgen hebben, aangezien het om relatief kleine bedragen gaat.

Tips om een smartphone abonnement te omzeilen

Zit jij niet echt te wachten op een registratie bij Stichting Preventel of gevolgen op de hoogte van je hypotheek? Er zijn dan verschillende alternatieven voorhanden:
– Kies een Sim Only abonnement
– Neem of koop een oud toestel van een ander over (let op dat deze sim-lock vrij is)
– Laat je toestel refurbishen, zodat deze langer meegaat
– Koop je nieuwe telefoon los
– Ga voor prepaid

Op die manier voorkom je iedere vorm van lenen of aankopen op afbetaling. Bovendien scheelt het vaak enorm veel geld, aangezien je met een telefoon abonnement vaak uiteindelijk veel meer kwijt bent dan als je het hele bedrag vooraf zou betalen. Zonder dat je het door hebt betaal je maandelijks teveel.

Heb jij een smartphone abonnement en wat vind jij aantrekkelijke alternatieven?