Lenen met een uitkering

Heb jij een uitkering en wil je geld lenen met een uitkering? Dat is vaak mogelijk, maar wees alert op rentekosten, voorwaarden en kleine lettertjes. Zo voorkom je geldproblemen in de toekomst!

Een uitkering en lenen met een uitkering

Lenen met een uitkering is natuurlijk niet zo gemakkelijk als lenen zonder uitkering. Maar wanneer je je in een situatie bevindt waar geen andere opties zijn, kun je dit vaak wel regelen. Bijvoorbeeld om een huishoudelijk apparaat te vervangen of een aanslag van de Belastingdienst te betalen. Het is belangrijk wanneer een lening onontkoombaar is, om te bepalen of er misschien andere opties zijn. Kun je meer werken? Geld lenen bij vrienden of familie? Dit zijn altijd betere opties dan het afsluiten van een (dure) lening. Dit kan namelijk hoge kosten en zelfs een BKR notering met zich meebrengen.

Kan ik lenen met een uitkering?

Het is niet heel gebruikelijk om te lenen met een uitkering bij de bank, maar soms zijn er toch mogelijkheden. Voorwaarde is daarbij dat er geen sprake is van een negatieve BKR registratie. Dan ben je namelijk al snel aangewezen op (dure) alternatieve kredietverstrekkers op internet. Andere opties zijn om tijdelijk rood te staan tot een maximaal bedrag, maar dit is vaak een stuk duurder dan een persoonlijk of doorlopend krediet.

Lening afstemmen op inkomsten en lenen met een uitkering

Een lening wordt vastgesteld op basis van jouw inkomsten. Het is belangrijk dat jij de maandelijkse lasten (aflossing en rente) kunt opbrengen met jouw salaris, anders leidt een lening alleen maar tot geldproblemen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting heeft daarom de Risicometer Leningen gecreëerd. Hiermee kun je nagaan welk maandbedrag voor jou haalbaar is. Een lager maandbedrag betekent vaak wel een langere looptijd, en dus een hoger bedrag aan rente.

Een sociale lening: lenen met een uitkering

Wanneer iemand een inkomen heeft dat lager is dan 130% van het wettelijk bruto minimumloon, is het soms een optie om een sociale lening af te sluiten bij één van de Sociale Banken in Nederland. De SBN. Dit zijn veertien regionale banken in heel Nederland, die werken zonder winstoogmerk. Indien u zich in een benarde financiële situatie bevindt en een lening noodzakelijk is, kun je bij deze Gemeentelijke banken een sociale lening aanvragen voor een zeer laag tarief. Ook kun je bij deze banken terecht voor financiële begeleiding en budgetbeheer. De kredieten van de SBN hebben een looptijd van maximaal 5 jaar en een relatief lage rente.
Kortom: ook voor degenen met een uitkering zijn er vaak mogelijkheden om te lenen, mits dat noodzakelijk is. Bekijk altijd goed je opties en lees de voorwaarden door voordat je een betalingsverplichting aangaat. Geld lenen kost namelijk altijd geld en voorkomen is beter. Maar in geval van nood is er in Nederland een goed opvangsysteem van de SBN die je kunnen begeleiden bij geldproblemen en een sociale lening kunnen verstrekken.