Kun je geld lenen zonder vast dienstverband?

Het is tegenwoordig best lastig om een vast contract te krijgen. Daarom vragen veel mensen zich af hoe het zit met geld lenen zonder vast dienstverband. Wij geven antwoord op veelgestelde vragen!

Geld lenen zonder vast dienstverband

Bij veel kredietverstrekkers was het voorheen verplicht om een vast dienstverband te hebben. Alleen onder deze voorwaarde kom je in aanmerking voor een lening. Die tijd lijkt echter voorbij. Ook met een tijdelijk dienstverband is het in sommige gevallen mogelijk om geld te lenen. Hieronder meer over de voorwaarden waar je in zo’n geval aan moet voldoen.

Voorwaarden geld lenen zonder vast dienstverband

Wanneer je een tijdelijk contract hebt, is het soms ook mogelijk om te lenen. Je moet in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

Je moet minstens 25 jaar of ouder zijn
Je mag geen BKR registratie hebben
Je moet minimaal twee jaar in dienst zijn bij je huidige werkgever

Alleen in deze gevallen is er een mogelijkheid om te lenen zonder een vast dienstverband. Wanneer je niet voldoet aan de laatste voorwaarden, kun je soms een intentieverklaring aandragen in de plaats. Dat betekent dat de werkgever aangeeft dat hij (bij onveranderde omstandigheden) van plan is om jou een vast contract aan te bieden in de toekomst.

Wat betekent een vast contract en geld lenen zonder vast dienstverband?

Een vast contract is voor een lening verstrekker een zekerheid: jij hebt inkomsten, dus bent in staat om de lening terug te betalen. Echter blijkt in de praktijk dat een vast contract niet meer zoveel zekerheid geeft als vroeger: tijdens de kredietcrisis zijn veel werknemers met een vast contract toch ontslagen. Dit is dan ook de reden dat werkgevers tegenwoordig minder waarde hechten aan een vast contract. Het belangrijkste is dat jij een vaste bron van inkomsten hebt om de lening af te betalen.

Geld lenen zonder vast dienstverband en risico’s

Of je nu een vast contract hebt of niet, het is altijd belangrijk om goed na te gaan wat jouw mogelijkheden zijn alvorens jij een lening afsluit. De Risicometer Leningen van het NIBUD helpt je om te bepalen of een lening in jouw budget past en wat de gevolgen zijn als jouw inkomen terugvalt (bijvoorbeeld wegens een ontslag). Het is belangrijk dat jij tegenslag incalculeert, zodat je niet plotseling voor betalingsproblemen komt te staan. Laat je altijd goed informeren en neem indien nodig contact op met NIBUD voor advies.