Besparen op de tuin: tips om direct te besparen!

Een tuin is natuurlijk een grote wens van veel Nederlanders. Maar daar hangt soms best een prijskaartje aan. Zo kun je besparen op de tuin!

Besparen op de tuin: maak eerst een plan voor de tuin

Afhankelijk van de huidige staat van de tuin is het belangrijk om een plan te maken. Wat is er nodig, wat is aan vernieuwing toe, wil je het zelf doen of een bedrijf in de arm nemen? Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt en bereken wat het kost. Wellicht wordt het duidelijk dat je bepaalde zaken moet veranderen om binnen je budget te blijven of misschien moet je soms kiezen voor goedkopere alternatieven.

Tips om te besparen op de tuin

Deze tien tips gaan je helpen om geld te besparen op je tuin:

– Kies voor een slimme inrichting. Zo is gras bijvoorbeeld een goedkope keuze en dus budgetvriendelijk bijvoorbeeld. Probeer dure materialen zo veel mogelijk te vermijden en kies voor goedkopere alternatieven.

– Kies voor meerjarige planten die langer mooi blijven dan één zomer. Ze zijn winterhard en je hoeft niet ieder jaar geld uit te geven aan planten. Bovendien staat een groene tuin sowieso leuker in de winter.

– schaf een regenton en gft-ton aan: je kunt wel water uit de kraan gebruiken en dure compost kopen, maar dit zelf regelen is eigenlijk veel goedkoper en helemaal niet ingewikkeld! Er zijn veel boeken en online informatie te vinden over dit onderwerp.

– Wees zuinig met water en sproei ’s ochtends of ’s avonds. Als het regent is extra bewatering natuurlijk niet nodig.

– Maak afspraken met de buren over een schutting of heg. Door de kosten te delen kun je veel geld besparen op de tuin.

– Kweek eigen groente, fruit en kruiden. Vooral die laatste zijn vaak duur en helemaal niet moeilijk om zelf te groeien. Maak een bepaald stuk van je tuin geschikt voor zelf tuinieren. Sla, tomaten en kruiden zijn heel makkelijk om te verbouwen.

– Kies voor duurzame tuinverlichting die energie bespaart of koop lichten op zonne energie.

– Je kunt vaak gratis stekjes overnemen, zaden uit groente en fruit planten (of gewoon een geweekte boon) of planten gratis afhalen, verdiep je eens in de mogelijkheden.

– Zet bloemen uit je eigen tuin op tafel in plaats van ze te kopen bij de bloemist
– Kies voor tweedehands tuinmeubelen of maak ze zelf. Tuinmeubels zijn vaak enorm duur, zonde natuurlijk!
Heb jij tips om geld te besparen op de tuin? Laat het ons weten!