Kan ik als ondernemer toch lenen na een afwijzing bij de bank?

Ben jij je eigen bedrijf aan het opstarten en vraag jij je af of als ondernemer toch lenen na een afwijzing bij de bank een optie is? Wij zetten in dit artikel de alternatieven op een rij!

Als ondernemer toch lenen na een afwijzing bij de bank

Sinds de economische crisis zijn banken een stuk terughoudender geworden met het verstrekken van leningen. Dit in verband met eigen risico’s inperken, maar ook in verband met strengere regelgeving. Het is daardoor voor startende bedrijven vaak lastiger om bij de bank financiering te regelen. Dit betekent echter niet dat het niet mogelijk is om de juiste middelen voor je bedrijf te realiseren. Dit zijn alternatieven wanneer je bent afgewezen voor een lening bij de bank:

Als ondernemer toch lenen na een afwijzing bij de bank: bekijk de mogelijkheden bij een andere bank

Allereerst kan het lonen om verder te kijken bij andere banken. De ene bank is terughoudender dan de andere, en een afwijzing bij de ene bank betekent niet dat zakelijke financiering onmogelijk is. Presenteer je bedrijfsplan dus aan verschillende partijen en bekijk de mogelijkheden.

Als ondernemer toch lenen na een afwijzing bij de bank en durfkapitaal

Wanneer je voor je nieuwe onderneming leent bij je ouders, familie of vrienden, noem je dat durfkapitaal. Voorheen was er een vrijstelling op durfkapitaal, maar nu moet durfkapitaal ook fiscaal worden aangegeven. Toch kan het interessanter zijn onderhands te lenen tegen een lager rentepercentage dan de marktrente. De verstrekker van durfkapitaal moet vanaf heden dus wel de lening aangeven in box 3.

Crowdfunding en als ondernemer toch lenen na een afwijzing bij de bank

Crowdfunding is een interessante optie voor innovatieve start-ups. Door het publiek de mogelijkheid te geven om een idee te sponsoren (vaak in ruil voor een tegenprestatie), kan de ondernemer het bedrijf starten met voldoende kapitaal. Crowdfunding werkt met name goed voor initiatieven met maatschappelijke waarde.

Als ondernemer toch lenen na een afwijzing bij de bank via een investeringsmaatschappij

Indien je bij de bank niet in aanmerking komt voor een lening, kan een investeringsmaatschappij een oplossing bieden. Investeringsmaatschappijen beoordelen je bedrijfsplan en beslissen of ze de opstart financieren, in ruil voor een rentevergoeding of een aandeel in het kapitaal.

Bij Qredits als ondernemer toch lenen na een afwijzing bij de bank

Qredits is een kredietverstrekker zonder winstoogmerk. Deze stichting biedt financiering aan startende bedrijven die bij de bank zijn afgewezen. Het gaat om leningen tot 250.000 euro en wordt individueel beoordeeld.

BBZ lening via de gemeente voor startende ondernemers

De overheid biedt speciale BBZ leningen via de gemeente, aan startende en bestaande bedrijven. Deze leningen zijn alleen bedoeld voor ondernemers die starten vanuit een uitkering. De uitkering wordt maximaal een jaar doorbetaald en stopgezet als het bedrijf succesvol is.

Kortom, naast lenen bij de bank zijn er genoeg mogelijkheden om toch te lenen als startend ondernemer. Het is verstandig om de motivatie van de bank om geen lening toe te wijzen mee te nemen in het nieuwe bedrijfsplan en hiermee verder te werken.